Pensioenfonds Smit gaat fors korten

Het pensioenfonds van havensleepdienst Smit wil ruim 13 procent korten op de pensioenrechten van de ruim 2.000 deelnemers. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Het pensioenfonds van Smit is een van de veertien zwakke pensioenfondsen die deze zomer door oud-minister Donner van Sociale Zaken tot ingrijpen werd gemaand.

Vandaag bespreekt het pensioenfondsbestuur zijn plannen met de deelnemersraad. Als de korting wordt doorgezet, hangt het pensioenfondsbestuur mogelijk een juridische procedure boven het hoofd. Dat kan ook consequenties hebben voor baggeraar Boskalis dat Smit begin 2010 overnam, zeggen deskundigen.

Een groep verontruste gepensioneerden beschuldigt de directie en het bestuur dat ze op een dubieuze manier onder een bijstortingsverplichting uit zijn gekomen. In het verleden zijn forse onttrekkingen gedaan aan het fonds. Die gingen hand in hand met de belofte dat de werkgever in geval van nood het fonds financieel zou helpen. Boskalis weigert nu bij te storten omdat het vindt dat er geen juridische verplichting is om het fonds te hulp te schieten. De deelnemersraad kan via een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer het korten van pensioenrechten juridisch aanvechten als sprake is van wanbeleid van het bestuur.

In het verleden is het fonds onder invloed van de strengere boekhoudregels (IFRS) op afstand van het moederbedrijf geplaatst waardoor de risico’s voor de deelnemers veel groter werden. Dat gebeurde ook bij andere pensioenfondsen. Als de korting die het fonds nu door wil voeren tot een rechtszaak leidt, kan dat een precedentwerking hebben voor meer fondsen waarvan de banden met het moederbedrijf zijn doorgeknipt.

Bron: FD, 28-10-2010