NMa verdenkt banken van prijsafspraken

AMSTERDAM – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt banken ervan prijsafspraken te maken om zo de marges op hypotheken kunstmatig hoog te houden. Dat schrijft de Telegraaf maandag.

\"\"
© Thinkstock

Volgens de krant blijkt uit een onderzoek van de NMa dat de hypotheekkosten die banken aan de klant berekenen afwijken van die in de buurlanden en dat bovendien de marges sterk zijn gestegen. De kartelwaakhond presenteert het betreffende onderzoek maandag.

NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch zegt het belangrijk te vinden nader onderzoek uit te voeren. “Hoge marges kunnen duiden op gebrek aan marktwerking. Mogelijk zijn er ook andere verklaringen”, zo zegt hij.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn volgens de NMa de marges op hypotheken met een gangbare rentevaste periode gestegen met 0.33 tot 0,96 procentpunt ten opzichte van de periode januari 2004 tot juli 2009.

 

Woningen

 

In Nederland hebben zo\'n 3,5 miljoen huishoudens een hypotheek op een totaal van bijna vier miljoen eigen woningen. In totaal staat in Nederland voor ongeveer 590 miljard euro hypotheekschuld uit.


De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. \'\'De NMa heeft geen verdenking jegens de banken en ook geen vermoeden van een prijsafspraak of kunstmatig hoge hypotheekkosten\'\', aldus de belangenbehartiger.

© NU.nl/ANP