Nederlander overschat eigen pensioenkennis

Tweederde van de Nederlandse werknemers is niet \'pensioenbewust\' . Zij zijn niet op de hoogte van hun pensioeninkomen, weten niet of dit bij pensionering voldoende is en kennen niet de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen. Toch zegt 57% van de Nederlanders de inhoud van het pensioenoverzicht goed te begrijpen.

Dit blijkt uit een recente meting in opdracht van Wijzer in geldzaken. Dit gegeven is aanleiding voor de partners van CentiQ, Wijzer in geldzaken om actie te ondernemen. Begin 2011 presenteren zij een gezamenlijke aanpak om pensioenbewustzijn in Nederland echt te vergroten. Het plan werd donderdag 4 november in Den Haag tijdens een platformbijeenkomst van CentiQ, Wijzer in geldzaken in aanwezigheid van prinses Máxima.

 
Vanaf 4 januari 2011 kan iedereen ook via http://www.mijnpensioenoverzicht.nl/ een overzicht krijgen van zijn/haar pensioen en AOW. Ook als iemand voor verschillende werkgevers heeft gewerkt, staan de verschillende pensioenen in dit overzicht vermeld. De plannen voor dit online pensioenregister zijn bij ongeveer één op de vijf Nederlanders bekend (18%). Ruim de helft (56%) verwacht dat een online pensioenregister het inzicht in de pensioensituatie kan verbeteren. Ruim vier op de tien Nederlanders achten de kans groot dat men het online pensioenregister gaat gebruiken. Op dit moment leest slechts 28% het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) aandachtig.
 
Bron: CentiQ, 04-11-2010