Rabobank wil alleen nog afloshypotheken

Rabobank werkt met andere banken aan een nationale regeling waarbij vrijwel alle hypotheekvarianten, inclusief de populaire (bank)spaarhypotheek, worden afgeschaft. Alleen hypotheken waarop wordt afgelost zouden moeten kunnen blijven bestaan.

 

Bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank zegt er met collega-bankiers over te hebben gesproken. \'Ik heb een groot draagvlak ervaren\', aldus de bankbestuurder in Het Financieele Dagblad. \'Ik denk dat we hier als banken in september verder mee zijn.\' Moerland wil wel dat als deze strenge aanpak doorgaat, de AFM zich soepeler opstelt bij de kredietverlening. Op deze manier zou de vastgelopen woningmarkt weer op gang moeten komen.

ING en ABN Amro bevestigen dat er gesproken wordt over een nationaal akkoord. Een woordvoerder van ING wijst erop dat het plan \'een optie is, maar zeker niet dé optie\'. Het is wel \'meer dan een proefballon\'.

Ook de politiek moet betrokken worden bij het plan. Het voordeel voor de overheid is dat het beroep op de hypotheekrenteaftrek zou verminderen als er meer wordt afgelost op de hoofdschuld. Den Haag moet dan wel beloven de aftrek voor een langere tijd in stand te laten, vindt Moerland. Bovendien moet de overdrachtsbelasting omlaag, vooral voor starters, omdat afloshypotheken duurder zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad, 17-06-2011