Strengere kapitaaleisen voor grootste banken

AMSTERDAM -  Om een nieuwe financiele crisis te helpen voorkomen, moeten de grote systeembanken meer kapitaal aanhouden. Dat heeft het Basel Comite zaterdag besloten

\'s Werelds grootste banken moeten 1 tot 2,5 procentpunt extra kapitaal op hun balans aanhouden om te voorkomen dat ze kunnen omvallen. Dat is bovenop de eerder al aangescherpte ratio\'s in de Basel III-richtlijnen die 7% eigen vermogen voorschrijven.

Om welke banken het gaat is niet bekendgemaakt, maar volgens persbureau Bloomberg betreft het 28 tot 30 zogenoemde systeembanken, waarvan naar verluidt acht Amerikaanse. Bronnen noemen Deutsche Bank, HSBC en Citigroup als banken die de zwaarste extra eis krijgen opgelegd.

De exacte details van de nieuwe kapitaaleisen worden eind juli bekendgemaakt. Gekeken zal worden naar de omvang van een bank, de verbondenheid met andere instellingen of sectoren, de mate van onvervangbaarheid, de wereldwijde activiteiten en de complexiteit.

Het Basel Comite gaf tevens aan dat een extra eis tot 3,5 procentpunt bovenop Basel III zou kunnen gelden voor banken die in de toekomst nog belangrijker dreigen te worden.

 

Bron: De Telegraaf, 27-06-2011