Duitse verzekeraar Allianz: Scheld kwart Griekse schuld kwijt

Private partijen zoals banken en verzekeraars moeten 25 procent van de Griekse schuldenlast kwijtschelden. Dat heeft de financieel directeur van de Duitse verzekeraar Allianz, Paul Achleitner, vandaag gezegd in de Duitse media.

Volgens Achleitner moeten private houders van Grieks schuldpapier hun bestaande leningen vrijwillig inruilen tegen nieuwe 10-jaarsleningen die een restwaarde van 75 procent hebben van het oude schuldpapier. De nieuwe leningen moeten gegarandeerd worden door het Europese noodfonds, aldus de financieel directeur van Allianz.

Met de ingreep zou de staatsschuld van Griekenland met 50 miljard euro kunnen dalen tot onder de 300 miljard euro, denkt Achleitner. Allianz had eind vorig jaar voor circa 1,3 miljard euro aan Grieks schuldenpapier in bezit.

Achleitner zei verder dat hij niet verwacht dat de eurozone uit elkaar zal vallen door de schuldencrisis. Ook denkt hij niet dat Griekenland in een wanordelijk en onbeheersbaar staatsfaillissement terecht zal komen. Dat zou het slechtst scenario denkbaar zijn, aldus Achleitner.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat private partijen gaan bijdragen aan verdere steun aan Athene. Ook Nederland wil dat. De Europese regeringsleiders komen donderdag samen om te praten over een nieuw steunpakket aan Griekenland.

Bron: EUFIN & De Volkskrant 19-07-2011