ING helpt Griekenland

AMSTERDAM - ING is een van de 30 banken die Griekenland tegemoet komt bij het bestrijden van zijn schuldprobleem. Het is vooralsnog de enige Nederlandse bank in de lijst.

Dat blijkt uit een toelichting van de brancheorganisatie voor de financiële sector IIF. Het is nog niet bekend hoeveel ING zal bijdragen. De bank bezat eind maart voor 1,4 miljard euro aan Griekse staatsleningen.

Het plan behelst een totale bankenbijdrage van 135 miljard euro over de komende tien jaar. De banken betalen een deel van een groter reddingsplan dat EU-leiders donderdagavond overeen kwamen in Brussel.

De banken helpen Griekenland door staatsobligaties van dat land vrijwillig te ruilen voor nieuwe schuldpapieren met een langere looptijd en een lagere rente. 

Behalve ING en een reeks andere grote Europese banken doen ook een Turkse (AK Bank), een Canadese (Scotiabank), een Peruaanse (Banco de Credito), een Zuid-Koreaanse (KB Financial Group) en een bank uit Koeweit (National Bank of Kuwait) mee met de reddingsactie.

Andere Nederlandse banken als Rabobank (200 miljoen euro) en SNS (47 miljoen euro) hebben veel kleinere Griekse schulden. Het is nog niet duidelijk of deze banken ook een bijdrage gaan leveren. ABN Amro bezit überhaupt geen Griekse schulden.

Bron: (EUFIN/NU.nl)