Nieuwbouwwoningen zijn te duur

De verkopers en kopers van bestaande woningen zijn blij met de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent tot volgend jaar 1 juli. Maar nu buitelen ontwikkelaars en bouwers van nieuwe koopwoningen over elkaar heen om te melden hoe zwaar zij zijn getroffen door deze belastingverlaging. Ik vind dit een merkwaardige klacht en deze klagers moeten de hand in eigen boezem steken.

 

Door het grote aanbod van vele soorten bestaande koopwoningen hebben kopers een ruime keus en krijgen de kans om over de koopprijs te onderhandelen. En het voordeel van bestaande woningen is dat zij er op korte termijn in kunnen en niet zoals bij nieuwbouwwoningen meer dan anderhalf jaar op verhuizing moeten wachten.

Ook is de omgeving bij bestaande woningen bekend en compleet. Nieuwbouwwijken blijven jaren een zandbak zonder winkels, scholen, medische voorzieningen, wegen, fietspaden en openbaar vervoer. Kopers van nieuwbouwwoningen voelen zich jaren pioniers.

Koopt iemand een nieuwbouwwoning, dan is het meer de vraag of er voldoende verkocht is zodat het project doorgaat, dan de vraag of de bouw op tijd klaar is en er bij de oplevering niet te veel bouwfouten blijken. De ontwikkelaars en bouwers kunnen hun product nog veel verbeteren en dat had al jaren geleden gemoeten.

Plus dat men woningen bouwt waarop kopers niet zitten te wachten, is uit vele onderzoeken gebleken. Let u maar eens op als er bouwkavels voor eigenbouwers te koop komen hoe snel die weg zijn. Kopers willen een woning naar hun smaak en niet wonen in onooglijke en onpraktische flatgebouwen of in rijtjeshuizen met tuintjes als postzegels zonder parkeerruimte voor hun auto.

Koopprijs

Dan nog de koopprijs (v.o.n. – vrij op naam) van nieuwbouwwoningen. Door alle ongemakken van nieuw te bouwen woningen, zoals lang wachten voor verhuizing, zijn de koopprijzen van nieuwbouw altijd lager dan bestaande bouw. Die tijd is voorbij, maar dat verschil moet weer terugkomen. Bouwers moeten met hun nieuwbouwprijzen concurreren met die van bestaande woningen, als zij zo graag willen bouwen.

Een grote post bij de v.o.n.-prijs is de grondprijs, waarbij gemeenten een belangrijke rol spelen. Ook gemeenten moeten water bij de wijn doen en de grondprijzen aanpassen aan de huidige markt voor koopwoningen. De grondprijzen kunnen een stuk lager.

En dan kijk ik ook naar de zogenaamde afkoopsommen voor die 50-jarige ellendige erfpacht, die grote gemeenten als Amsterdam eenzijdig en absurd hoog vaststellen. Bovendien noemt de hoofdstad zo’n afkoopsom dan ook nog de grondprijs; de gekkigheid ten top.

Bouwrente

Let ook eens op de bijkomende kosten bij aankoop van een nieuwbouwwoning: de bouwrente. Altijd weer een zure appel voor kopers en een bedrag waarbij de bouwer zijn bedrijfsrisico afwentelt op de koper. Maar ook meer- en minderwerk is een flinke kostenpost. Waarom bouwt de aannemer niet met een goede kwaliteit, dan is meerwerk niet meer nodig. Waarom wil de verkoper van nieuwe woningen niet echt onderhandelen over de koopprijs? Dat doet nu toch iedere verkoper?

Deze column verscheen tevens in de Woonkrant, dé wekelijkse feature over wonen van De Telegraaf.

www.broeren.com

 

Bron: DFT/EUFIN