Zorgverzekeraars informeren verzekerden onvoldoende

Verzekerden willen meer weten over de redenen waarom zorgverzekeraars wel of geen contract afsluiten met een zorgaanbieder. Dat blijkt uit de meldactie \'Zorginkoop\' van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

\"Mensen zien wel dat het voordelen heeft als zorgverzekeraars een voorselectie maken op basis van kwaliteit. Maar ze willen wel weten waarom, en waar die keuze op is gebaseerd. Die informatie bereikt de mensen nu onvoldoende\", aldus Wilna Wind, NPCF-directeur. Zo wil 84% van de deelnemers weten waar een verzekeraar op let bij het sluiten van contracten. Slechts in 8% van de gevallen heeft de verzekerde de beschikking over die informatie.
 
Kosten
Nog niet de helft van de deelnemers vindt het acceptabel als de verzekeraars zorgaanbieders ook selecteert op betaalbaarheid. Als de keuzeruimte daarmee beperkt wordt, vindt nog maar 25% dat een goed idee. \"Verzekerden staan er minder positief tegenover als de verzekeraar het kostenaspect laat meewegen. Dat is opvallend, want de mensen betalen de zorg toch echt zelf\", aldus Wind. Het vertrouwen in zorgverzekeraars wordt uitgedrukt met een krappe voldoende.
 
VVP, 25-07-2011