Spaarhypothekenland volop in beweging

Uit het vijftiende MoneyView Special Item, de maandelijks verschijnende gratis publicatie waarin MoneyView telkens een deelmarkt van de financiële dienstverlening centraal zet, blijkt dat het er hard aan toe gaat in de markt voor spaarhypotheken. Vorig jaar waren er nog 104 producten op de markt, dit jaar telt MoneyView er nog 86 en hierbinnen is de markt ook nog eens op zijn kop gegaan.

MoneyView onderzocht -net als vorig jaar rond deze tijd- zowel bankspaarproducten als verzekeringsproducten. Van de producten die vorig jaar in de top van de markt stonden op basis van hun prijsstelling heeft er maar één zich weet te handhaven: de Nationale-Nederlanden BankSpaar Plus Basisvariant Hypotheek. Alle andere \'5-sterren\' producten van vorig jaar zijn dit jaar niet meer bovenin het rijtje te vinden.

Verder is het opmerkelijk dat er niet één spaarverzekeringshypotheek is die meedoet in de ProductRating \'Prijs\'. Vorig jaar waren er nog twee spaarhypotheekverzekeringen terug te vinden met een 5-sterrenrating, maar dit jaar laten de bankspaarhypotheken de verzekeringen op basis van de prijsstelling achter zich.

Als het gaat om \'Flexibiliteit\' lopen de bankspaarhypotheken hun achterstand in. Was er vorig jaar maar één bankspaarproduct met de maximale score van 5 sterren, dit jaar zijn dat er vier. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat er in het afgelopen jaar liefst 18 spaarhypotheekverzekeringen van de markt zijn gehaald en een aantal van deze producten was zeker nog in aanmerking gekomen voor een 5-sterren ProductRating. Het is met name aan deze ontwikkeling te danken dat er dit jaar meer bankspaarhypotheken in aanmerking komen voor een hoge rating op flexibiliteit en niet zozeer aan een toenemende flexibiliteit binnen de producten zelf.

Bij de totstandkoming van de prijsanalyse voor de spaarhypotheken zijn 132 klantprofielen doorgerekend en geanalyseerd op basis van netto maandlasten. De uitgangspunten van de profielen variëren in hypotheekbedrag, leeftijd, looptijd, aantal verzekerden, rookgedrag, rentevastperiode en type verstrekking (NHG of 125% van de executiewaarde). Bij bankspaarproducten is aangenomen dat voor de dekking bij overlijden een 5% annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt gesloten bij de goedkoopste aanbieder voor het betreffende profiel.

BRON: EUFIN