Noodfonds wordt obligatieverzekeraar

Het noodfonds voor eurolanden (EFSF) gaat waarschijnlijk fungeren als een verzekeraar van nieuw uit te geven staatsobligaties. Op die manier wordt de capaciteit van het fonds vergroot, terwijl het bedrag waarvoor de eurolanden garant staan ongewijzigd blijft. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van bronnen binnen de EU.

Het EFSF zou de mogelijkheid krijgen om de uitgifte van nieuwe staatsobligaties van eurolanden deels te garanderen. Daarmee kan het fonds aan investeerders die de obligaties van eurolanden met een hoger risico kopen, beloven dat het een deel van eventuele verliezen op die investering zal dragen.

,,Dit idee maakt de meeste kans\'\', zei een van de bronnen. De eurolanden onderzoeken momenteel meerdere mogelijkheden om de stootkracht van het fonds te vergroten, zonder de garanties van de eurolanden te verhogen.

Die uitbreiding is volgens veel economen noodzakelijk omdat het fonds nu niet groot genoeg is om grote economieën als Italië en Spanje voor langere tijd bij te staan. Op basis van de garanties van eurolanden heeft het fonds nu in totaal 440 miljard euro ter beschikking. Met bijdragen van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is er in totaal 750 miljard euro beschikbaar voor steun aan eurolanden met financiële problemen.

De eurolanden zouden nog geen beslissing hebben genomen over de omvang van de obligatieverzekeringen. Volgens de bronnen wordt overwogen de faciliteit flexibel in te zetten, afhankelijk van het land dat obligaties uitgeeft en de marktomstandigheden.

Het idee om het EFSF om te vormen tot een bank is van tafel. Dat stelde de topman van het fonds, Klaus Regling, maandagavond. Door een bankvergunning te verlenen aan het EFSF zou het toegang krijgen tot de kredieten van de Europese Centrale Bank (ECB).

Volgens Regling zijn de Europese Commissie, Duitsland en andere lidstaten tegen die optie, die eerder al werd afgeschoten door ECB-president Jean-Claude Trichet. Het plan zou ingaan tegen de bepaling dat de ECB de tekorten van eurolanden niet mag financieren.

BRON: De Pers