Korten pensioenen bijna niet te voorkomen

Ruim honderd pensioenfondsen dreigen per april 2013 te moeten korten op de pensioenen. De kortingen kunnen oplopen tot 15 procent van de pensioenuitkering en komen gemiddeld uit op 3 procent. Dat heeft Gerard Riemen, directeur van koepelorganisatie Pensioenfederatie, donderdag gezegd in een interview met het Financieele Dagblad.

De tijd dat er kon worden gewacht met afstempelen is voorbij\'\', aldus Riemen. Volgens hem staan ruim 100 fondsen er bijzonder slecht voor. Zij hebben niet alleen een dekkingstekort, maar lopen ook achter op het herstelpad. Als het tegen zit worden de pensioenen van meer dan 1 miljoen mensen getroffen.

Vijf grote pensioenfondsen publiceren donderdag de dekkingsgraad, ofwel het cijfer dat aangeeft in hoeverre zij in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Eerder dit jaar zaten veel pensioenfondsen onder de kritische grens, een dekkingsgraad van 105 procent.

Het ziet er niet naar uit dat de fondsen met positieve cijfers komen. Een lage rentestand drukt de dekkingsgraad en dat geldt ook voor slechte beleggingsresultaten. De fondsen zouden daardoor de premies moeten verhogen, maar minister Henk Kamp (Sociale Zaken) bepaalde woensdag dat ze dit niet in alle gevallen per se moeten.

 

BRON: de pers