Steeds meer problemen met betalen hypotheek

Het aantal mensen dat problemen heeft met het betalen van de hypotheek neemt hand over hand toe. Het derde kwartaal van 2011 hadden 40.000 huishoudens een betalingsachterstand van zeker drie maanden. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

In hetzelfde kwartaal van 2009 waren er nog 32.000 huishoudens die achter liepen met hun betaling, terwijl het aantal hypotheken ongeveer gelijk is gebleven. Dat zijn er al een paar jaar zo\'n  3,8 miljoen, zo meldt de NOS

In de meeste gevallen is echtscheiding de oorzaak van de betalingsproblemen. Hypotheekbezitters komen er dan achter dat het niet mogelijk is de hypotheeklast alleen op te brengen. Een tweede belangrijke oorzaak is dat één van de twee partners zijn of haar baan verliest.

Schuldsanering
Waarschijnlijk hebben deze 40.000 huishoudens niet alleen een betalingsachterstand bij de hypotheekverstrekker, maar ook bij de belastingdienst, energieleverancier of ziektekostenverzekeraar.

Ook het aantal verzoeken tot schuldsanering neemt toe. In 2010 kwamen er 11.000 verzoeken bij, de twee jaar daarvoor was er juist sprake van een daling van het aantal aanvragen.  
(Redactie)

BRON: AD 25-10-2011