S&P verlaagt waardering Rabobank

Kredietbeoordelaar Standard & Poors\' heeft van een flink aantal banken de kredietwaardering verlaagd. Daarbij is ook de Rabobank die van een AAA-rating naar AA ging.

De lagere waardering voor de banken maakt volgen S&P deel uit van een proces waarbij nieuwe criteria worden toegepast op de waardering voor banken\'. In totaal verlaagde S&P de waardering voor 37 grote banken wereldwijd. Daaronder waren ook enkele grote Amerikaanse banken, onder meer Citigroup, Goldman Sachs, Wells Frgo, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Bank of America. Ook andere grote spelers als Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland en Bank of China kregen een kredietverlaging.

Onhaalbaar
In een reactie wijst Rabobank erop dat ze „Nog steeds net als bij Moody’s en Fitch de hoogst gewaardeerde private bank ter wereld is”. De Rabobank ziet in de nieuwe rating van S&P haar stabiliteit en sterke kredietwaardigheid herbevestigd, laat ze weten. De criteria waar een bank nu aan moet voldoen om triple-AAA status te verkrijgen bij S&P, zijn ’onhaalbaar’, aldus de bank. Behalve Rabobank is er geen enkele andere bank die de AA-status had bij S&P. Bij Moody’s houdt Rabo vooralsnog wel een AAA-rating, bij Fitch is dat AA+.

Vertrouwen
Jayan Dhru, bij de kredietbeoordelaar verantwoordelijk voor de herijking van de criteria, geeft aan dat het belangrijk is dat de markt ’vetrouwen in ratings houdt’. Kredietbeoordelaars hebben de afgelopen jaren veel kritiek gehad op het feit dat ze te makkelijk mooie cijfers gaven aan uitermate wankele banken, zoals Landsbanki, de moeder van Icesave.

Bron: DFT, 29-11-2011