Prijzenslag spaarrente

Voor wie geld opzij kan leggen valt er weer wat te halen. De rentes op spaartarieven zijn sinds medio 2009 niet zo hoog geweest. Zo biedt koploper LeasePlan Bank op dit moment 3,2 procent op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Bank of Scotland heeft de rente gisteren naar 3,1 procent verhoogd.

\"spaarvarken\"

De toeloop op spaardeposito’s van een jaar (3,95 procent) bij het kleine LeasePlan was de afgelopen periode zo groot dat de bank uit strategisch oogpunt nee moest verkopen. De bank limiteert spaartegoeden op zijn balans. Een woordvoerder van WestlandUtrecht Bank (derde met 3 procent) verklaart de concurrentie tussen de kleine banken door een krapte op de kapitaalmarkt. Met de economische crisis zijn veel beurzen smaller geworden.

kleine banken proberen aan zich te binden, zegt Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl. Dat grote banken als de Rabobank, ABN Amro en ING hun percentages laag kunnen houden wijt hij onder meer aan een gevoel van veiligheid bij grote banken. “Er is ook niet bij iedereen het besef dat het verschil van een procent rente op bijvoorbeeld 10.000 euro 100 euro scheelt.”

Volgens Jean-Paul Venmans van financiele consumentensite fx.nl zal de spaarrente-oorlog die voornamelijk door kleinere banken wordt uigevochten nog wel even zo doorgaan. Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl stelt dat de kleine banken elkaar in de gaten houden. “Daar is het verloop veel groter. Sowieso stappen klanten met een betaal- en een spaarrekening bij een grote bank weinig over.”

De Rabobank biedt op een rekening met kosteloos opneembaar tegoed 2,4 procent rente. Volgens een woordvoerder ‘doet de bank niet mee met stunttatieven’. Met 2,3 procent zitten andere grootbanken als ABN Amro en ING daar nog onder. Bij de ING gelden daarnaast beperkende voorwaarden. Bron: Spits