Herstel huizenmarkt

De Nederlandse huizenmarkt is geleidelijk aan het herstellen van de gevolgen van de kredietcrisis, stelt Rabobank dinsdag in een kwartaalrapport over de huizensector.

Volgens de bank is het einde van de dalende huizenprijzen in zicht. Wel dalen de prijzen in 2010 nog met 1,75 procent, maar in 2011 gaan de prijzen weer met 1 procent omhoog.

Op dit moment zijn de huizenprijzen nauwelijks in beweging. Dat komt doordat er nog steeds veel onzekerheid in de markt heerst. Dat werd eerst veroorzaakt door de financiële crisis, maar de laatste tijd ook door de discussie over maximale hypotheken die is aangezwengeld door de AFM en het politieke debat over de hypotheekrenteaftrek.

Rabobank verwacht verder dat in de loop van 2010 de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) licht zal stijgen. Het jaarlijks gemiddelde zal dit jaar echter lager liggen dan in 2009 vanwege overloopeffecten. Ook de dalende trend in het aantal transacties in de huizenmarkt lijkt te zijn gebroken. Het dieptepunt over de afgelopen maanden ligt daarmee op 125.000 transacties. Er staan nog wel veel huizen te koop en de gemiddelde verkooptijd is binnen anderhalf jaar toegenomen van 80 tot 125 dagen.

Bron: Novum, 26-05-2010