Hypotheekrenteaftrek moet blijven

AMSTERDAM - De woningbouw, motor van onze economie, is volledig tot stilstand gebracht door overheid en financiële wereld. De nek omgedraaid door niet goed doordachte maatregelen. Een oververhitte motor moet je langzaam afkoelen en niet in één keer met koud water afspuiten; dan scheurt de boel. Dat is precies wat er is bereikt door de bijleenregeling , de beperking van de aftrek voor een lening tot dertig jaar en de dreiging om de aftrekmogelijkheden nog verder uit te kleden.

Die motor denken 22 topeconomen weer aan de praat te krijgen door de hypotheekrenteaftrek te beperken via een verplichte aflossing tot 30 procent van je lening. Daar mag je dan 20 jaar over doen, want de gemiddelde leeftijd van de top-economen is waarschijnlijk 46 jaar en die gaan dan met pensioen. Je mag van dat neusje van de economische zalm ook niet meer dan 90 procent van de koopprijs lenen. Huurprijzen moeten stijgen.

Het gaat voor geen meter werken.

Economen zijn slecht in geschiedenis. En tóch zijn ze erkende meesters in het koe-gat kijken. Bij het bestuderen van deze aftrek-vla hebben ze alleen een beetje te dicht bij dat gat gestaan. Dat heeft ze het zicht op de realiteit volledig ontnomen. Want wáárom is de koophuizenmarkt ooit een megasucces geworden?

Succesformule van de koophuizenmarkt

De combinatie van weinig aanbod en dus torenhoge prijzen voor huurwoningen, onbeperkte renteaftrek, inrichtings- en verbouwingskosten mogen meefinancieren, automatische schuldverlaging en waarde toename door inflatie, gelijke lasten voor de volle duur van de lening, volledige aflossing van de hele lening door een gegarandeerd (want beleggen in Nederlandse Staatsleningen) doelvermogen en vooral het rentevoordeel over de gehele lening gedurende de looptijd van die lening.

Voilà, hét tovermiddel uit 1893 (Nicolaas Pierson) dat de na-oorlogse generatie een ongelofelijke zwieper op weg naar welvaart heeft gegeven. Die succesformule deed wat er van hem verwacht werd. Huizenbezitters waren stukken beter af dan huurders. Huurders betaalden een leven lang voor een huis dat nooit hun eigendom zou worden. De bouwsector bloeide als nooit tevoren. De economische motor liep als een tierelier. Vindt u er iets van terug in de lapmiddelen van de top-22?

Jaloeziebelasting

De linkse politiek verpestte alles in haar tomeloze nivelleringsdrift. Het huurwaardeforfait (jaloeziebelasting) zwakte de fiscale voordelen flink af. De bijleenregeling bedierf de leuke dingen die je met overwaarde kon doen en die de economie in \'full swing\' hielden. De maximale renteaftrekduur van dertig jaar bezorgt de 55+ers vanaf 2031 een vervroegde incontinentie.

Het gepolder in de gedoogpolitiek heeft voor de huizenmarkt slecht gewerkt. Het kind is met het badwater weggegooid. Onze politieke leiders dekken nu hun tekorten door hun eigen kroonjuwelen als renteaftrek, spaarloon, garantiepensioen en lijfrenteaftrek op te offeren. Dat is snijden in eigen vlees.

Beter ten halve gekeerd…

Er is maar één methode om de zaak weer op gang te brengen. Herstel de succesformule die al bestond en haal die zo uit haar tolvlucht. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden:

1. Afschaffen van de bijleenregeling.

2. Afschaffen van het huurwaardeforfait.

3. Volledig in stand laten van de renteaftrek

4. Afschaffen van de dertig jaar jaar limiet voor aftrek van een hypothecaire lening

5. Leenmogelijkheid tot 125 procent van de executiewaarde handhaven als je inkomen het toelaat.

6. Aflossen op basis van garantiekapitaal op de einddatum of met een (bank)spaarhypotheek. Daar zou ik streng in zijn. Beleggingshypotheken worden verboden.

7. Voeg de overwaarde op basis van de woz-waarde van de eigen woning toe aan het Box 3 vermogen, nét als in 1893.

8. Schaf de overdrachtsbelasting definitief en volledig af

9. Bouw goede en betaalbare huurwoningen voor starters

10. Wanneer? Morgen!

Kers op de taart

Waarom liep ooit de economie ook al weer nóg harder op rolletjes? Juist!

11. Herinvoeren van de renteaftrek op consumptieve leningen, dus, maar alleen voor huurders (wél opletten dat je inkomen toereikend is en blijft, en grijp eerder in als het misgaat). Wie een huis koopt, moet eerst zijn schuld aflossen.

Het recept werkt gegarandeerd. De cementmolens gaan weer voluit draaien. Alle andere oplossingen zijn prutswerk en gekrabbel in de marge. Trek je niks aan van wat \'Europa\' of de OESO wil. Europa is stinkjaloers op ons pensioen- en renteaftreksysteem.

Het is triest om te constateren dat deskundigen nu als een kolonie papegaaien over elkaar heen buitelen om te roepen dat de renteaftrek zijn langste tijd gehad heeft. Haagse partijcoryfeeën verlagen zich tot politieke zelfverloochening.

En ten slotte

De hypotheekrenteaftrek kost de Nederlandse Staat (2009) bruto 11 miljard en netto 3 miljard euro. Dat verschil van 8 miljard euro krijgt de overheid alsnog in handen door de economische stimulans die van de hypotheekrenteaftrek uitgaat.

Bovendien zou dat nadeel nog verder omlaag kunnen als de banken de lage rentestand in nieuwe en verlengde hypotheken zouden doorgeven. Dat scheelt de Staat een slok op een borrel. ABN Amro zou als Staatsbank het goede voorbeeld kunnen geven.

Het hoge prijsniveau van grond en huizen in Nederland is naast de renteaftrek verdedigbaar als een economisch gevolg van schaarste. Daarom hebben tegenstanders geen gelijk als ze naar de huizenramp in Amerika wijzen als voorbeeld hoe gruwelijk het mis kan gaan.

Hou je rug dus recht in \'Brussel\' en biedt aan ze te helpen ons pensioen- en hypotheekrenteaftreksysteem te begrijpen en ook in te voeren in de gehele eurozone. Exporteer de kennis. Europa is toe is aan de enorme economische oppepper die dát teweeg gaat brengen, Griekenland voorop. En dreigt de economie weer oververhit te raken? Wat heeft u liever…

 

BRON: De Telegraaf