Hypotrust: Rechtsom èn Samsom

De hectiek van de verkiezingen en de nostalgie rondom Prinsjesdag hebben we inmiddels achter de rug. Onder aanvoering van verkenner Henk Kamp, zijn Mark Rutte en Diederik Samsom volop aan de slag met het smeden van een nieuwe regeringscoalitie. Nederland heeft behoefte aan richting en duidelijkheid. Dit geldt ook voor de aspirant huizenkopers. Volgens Hypotrust directeur Michel van den Akker, is het voor de consument juist nu hèt moment om de heersende periode van onduidelijkheid als kans aan te grijpen.

Richting en duidelijkheid
De verwachting is dat de regeringsformatie tot tenminste het eind van het jaar in beslag neemt. Dit betekent dat er tot dan geen ingrijpende wetswijzigingen worden doorgevoerd. Dit zal volgens Van den Akker hoogstwaarschijnlijk ook voor  wijzigingen in de hypotheekrenteaftrek opgaan. “Tot en met het eind van dit jaar kunnen consumenten gebruik maken van bijzondere omstandigheden. Zij kunnen hun hypotheek afsluiten tegen de nu geldende regels. Als wijzigingen in de behandeling van hypotheekrente aftrek alleen gaan gelden voor nieuwe hypotheken, zal dit niet eerder dan 1 januari 2013 van kracht worden”.
 
Kunstmatig lage rente
Hypotrust merkt dat consumenten niet alleen behoefte hebben aan richting en duidelijkheid, maar ook op zoek zijn naar zekerheid. Langdurige zekerheid en het liefst tegen een zo laag mogelijke rente. De aanhoudende Eurocrisis kan juist nu benut worden door de aspirant huizenkoper volgens Van den Akker. “De ECB heeft begin deze maand aangegeven dat zij ongelimiteerd staatsleningen zal opkopen van in problemen geraakte Zuid-Europese landen. Bovendien houdt de ECB de rente op een kunstmatig laag niveau om Europa de crisis uit te helpen. Deze is hierdoor historisch laag en hiervan kan de consument gebruik maken door zijn hypotheekrente juist nu, voor een langere periode vast te zetten”.

Vraag en Aanbod
Ruim tweederde van de consumenten kiest momenteel voor een rentevastperiode van 10 jaar. “Dit betekent dat er in 2022 een hausse aan hypotheken op de markt beschikbaar komt voor renteherziening. Ook op de kapitaalmarkt zal dan het marktmechanisme in werking treden waarbij de prijs gevormd wordt door vraag en  aanbod. Doordat het aanbod zeer hoog zal zijn, is de kans op in verhouding hogere verlengingstarieven reëel aanwezig. Adviseurs zouden consumenten hierop moeten wijzen en  onderzoeken welke alternatieven er zijn. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een langere rentevastperiode van 15 jaar. Hiermee heeft de consument  gedurende de helft van de looptijd van de hypotheek de zekerheid van een lage rente en is de hypotheek op een ander en minder hectisch moment toe aan renteherziening”.

Exclusief Hypotrust aanbod Spaar OK Hypotheek; op = op
Hypotrust speelt met de Spaar OK Hypotheek in op deze ontwikkelingen en biedt exclusief een rentevast periode van 15 jaar aan. “We hebben in samenwerking met Argenta een beperkt volume voor deze maanden beschikbaar. Zolang de voorraad strekt. We zijn ervan overtuigd hiermee een uitermate goede propositie te hebben voor adviseur en consument. Dit wordt bevestigd door de toename van het aantal nieuwe hypotheekaanvragen. “De Spaar OK Hypotheek kan ook op basis van een volledige annuïteitenhypotheek worden afgesloten, wat een korting van 0,2% op het toch al zeer scherpe tarief oplevert. Wij dagen hiermee hypotheekadviseurs uit om de consument te adviseren wat hij nodig heeft, in plaats van zich te laten verleiden om een consument te geven waar hij om vraagt”, aldus van den Akker.

BRON: EUFIN.NL