Hypotheekgarantie misbruikt

AMSTERDAM - Makelaars moedigen huizenverkopers aan hun huis ook van de hand te doen als de verkoopprijs lager is dan de hypotheek en het waarborgfonds NHG voor het verschil te laten opdraaien.

Soms adviseren makelaars zelfs te gaan scheiden om meer kans te maken dat het fonds de restschuld voor zijn rekening neemt. De makelaar wint bij verkoop altijd: als het fonds er niet intrapt, strijkt de makelaar in ieder geval de courtage van de woningverkoop op. De huiseigenaren blijven dan wel met een schuld achter.

Lees het hele artikel in De Telegraaf

Directeur Karel Schiffer, van het waarborgfonds dat de NHG uitvoert, zegt aanwijzingen te hebben dat in een stuk of tien gevallen er sprake is van misbruik. De NHG onderzoekt die nu. Schiffer zegt geen idee te hebben of de gewraakte praktijken vaker voorkomen. „Maar ook al zijn het er maar enkele tientallen, dan is er reden om er bovenop te zitten.”

Reactie NVM

De Nederlandse Vereniging van makelaars (NVM) is niet blij met het Telegraaf-artikel. Volgens een woordvoerder maakt Schiffer „een hele beroepsgroep zwart”.

 

BRON: TELEGRAAF.NL