Rating SNS Bank verlaagd naar junk

Fitch Ratings verlaagt de rating voor de zelfstandige levensvatbaarheid van de bankdivisie naar junkstatus, vanwege de aanhoudende en mogelijke toenemende risico\'s van de portefeuilles met commercieel vastgoed.

Fitch handhaaft wél de langetermijnkredietratings voor SNS Reaal en de bankdivisie SNS Bank. De langetermijnrating blijft gehandhaafd op het veilige niveau BBB-plus, omdat de kredietbeoordelaar nog steeds verwacht dat de Nederlandse staat SNS zal redden in geval van nood.

De zelfstandige \'viability rating\' van SNS Bank gaat echter omlaag naar BB van BBB-minus, op basis van de nieuwste trends op de Nederlandse markt voor commercieel vastgoed. Die wijzen op hogere risico\'s voor de commerciele vastgoedleningen van SNS Bank. Die zijn met EUR4,2 miljard aan vastgoedontwikkelingen en EUR3,6 miljard vastgoedbeleggingen goed voor ongeveer vier keer het eigen vermogen van de bank. Met deze verlaging naar BB duikt deze rating voor SNS Bank onder het veilige \'investment grade\'-niveau en belandt de bank in het gebied van de speculatieve kredietkwaliteit, ook wel bekend als de junkstatus.

Fitch verwacht dat de problemen in de zeer cyclische markt voor commercieel vastgoed zullen aanhouden dan wel verslechteren. Dat geldt met name ook voor Nederland, waar de publieke en private sectoren bezig zijn met een forse reductie van schulden, bij gebrek aan mogelijkheden tot herfinanciering, omdat financiele instellingen zich afkeren van vastgoed en vanwege het zwakke economische klimaat.

SNS Bank is daarbij sterk blootgesteld aan vastgoedontwikkeling via zijn Property Finance-onderdeel, dat van nature veel riskanter is dan vastgoedbeleggingen. Fitch verwacht daarom dat de bank in de afzienbare toekomst aanzienlijke verdere verliezen zal lijden op zijn commerciele vastgoed, wat druk zal geven op de kapitaalpositie.

De aanhoudende en mogelijk toenemende druk die de vastgoedleningen uitoefenen op de winst en het kapitaal van SNS Bank kan volgens Fitch niet meer worden verenigd met een zelfstandige kredietwaardigheid op het veilige \'investment grade\'-niveau.

 

BRON: RTLZ