‘Verzekeraars moeten ingrijpend veranderen’

Volgens IG&H Consulting hebben verzekeringsmaatschappijen in Nederland een zware tijd voor de boeg. Door Met name de levensverzekeringsmarkt heeft te kampen met grote verliezen door de woekerpolisaffaire.

De woekerpolisaffaire heeft het vertrouwen van de consument ernstig aangetast. Met deze beleggingsverzekeringen verdienden verzekeraars tot enkele jaren geleden prima, maar dat is nu verleden tijd. “De consument kiest hij nu voor fiscaal banksparen: dat is eenvoudig te begrijpen en heel transparant”, aldus Matthijs Mons, partner bij IG&H Consulting.
 
Tegelijkertijd is de concurrentie door tal van nieuwkomers op de markt moordend, met een druk op de premies als gevolg. Deskundigen waarschuwen voor onzekere tijden en voorzien overnames.
 
Mons denkt dat snijden in de kosten voor verzekeraars onvoldoende is om ook op lange termijn nog mee te kunnen. Volgens hem moeten de traditionele verzekeraars ingrijpend veranderen. Zij worden door markt en wetgever gedwongen snel hun informatie te versimpelen, lagere kosten te hanteren, transparanter te worden en hun ict-systemen te moderniseren.
 
\"De verzekeringsmarkt verandert steeds meer in een vechtmarkt, waar alleen ruimte is voor partijen die er qua kwaliteit en prijs uitspringen”, aldus directeur Pieter Lijesen van Nationale Hypotheek Pas. Schaalvergroting ligt volgens hem voor de hand. “Partijen zullen overgenomen gaan worden. Op die overnamemarkt zullen zich ook partijen uit China of het Midden-Oosten gaan begeven.\"
 
Dat beeld wordt ook door andere verzekeringsdeskundigen bevestigd. Al langer gaan geruchten dat Chinezen belangstelling hebben getoond in Nationale-Nederlanden, Achmea, SNS Reaal en ASR. Het gaat om grote partijen als Citic Group en China Life Insurance Company Li (LFC). Rabobank heeft vaker te kennen gegeven af te willen van Achmea. ING heeft NN ook al in de etalage gezet.
 
Bron: De Financiële Telegraaf, 07-06-2010