Prijsverschillen zorgverzekering lopen op tot 318 euro

Tussen de zorgverzekeringen zitten forse prijsverschillen. De duurste basisverzekering is 318 euro duurder dan de goedkoopste (Univé Zekur). Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl. De premies voor de zorgverzekering 2013 zijn nu bijna allemaal bekend.

\"zorgkosten\"Nederlanders kunnen zich bij Univé Zekur al verzekeren voor het basispakket voor 92,25 euro per maand. Zilveren Kruis Achmea is met haar restitutieverzekering het duurst: 118,75 euro per maand. Een verschil van 318 euro per jaar. De duurste naturaverzekering is 108,25 euro en is daarmee 192 euro per jaar duurder dan Univé Zekur.

Basispremie blijft gelijk of daalt
De gemiddelde jaarpremie voor de basisverzekering ligt rond de 106 euro per maand. Net zo hoog als de premie die de minister van Volksgezondheid met Prinsjesdag voorspelde. De meeste zorgverzekeraars hebben hun premie gelijk gehouden of laten dalen. De grootste dalers zijn Delta Lloyd en OHRA. Zij verlagen hun premie met 2,7 procent (36 euro per jaar).

Grote verschillen in premiestijgingen aanvullende zorgverzekeringen
Ondanks dat de gemiddelde basispremie daalt of gelijk blijft, stijgen veel premies van aanvullende zorgverzekeringen wel. Zo stijgt de premie met 80 procent van de module alternatieve geneeswijze bij FBTO voor de leeftijd 18 – 23 jaar. En de premie van het excellent pakket van De Friesland Zorgverzekeraar met 60 procent. Niet iedereen gaat meer premie betalen, want CZ wijzigt de premies van haar aanvullende verzekeringen niet.