Balkenende: hoger eigenwoningforfait mogelijk

Het CDA wil niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek, maar ziet het eigenwoningforfait wel als een mogelijkheid om mensen met een duur huis zwaarder te belasten.

\"Het eigen woningforfait kan gebruikt worden om solidariteit te vragen van degenen het beter hebben\", zei demissionair premier Jan Peter Balkenende dinsdagochtend 8 juni voor de microfoon van BNR Nieuwsradio, aldus Het Financieele Dagblad
 
Balkenende biedt met deze oplossing ruimte om zijn breekpunt op de aftrek van de hypotheekrente in een eventuele formatie overeind te houden. Het forfait voor huizen met een waarde boven de één miljoen euro gaat al duidelijk omhoog. Het CDA wil die grens van 1 miljoen euro overigens wel indexeren, zodat niet door inflatie ieder jaar steeds meer huizen boven die grens komen.
 
De aftrek van de hypotheekrente blijft wat Balkenende overeind, zeker nu, omdat dalende huizenprijzen en onzekerheid zeer ongewenst zijn gezien de staat van de economie. Zijn partij denkt wel na over een uitruil van een vlaktax en daarmee gepaard gaande daling van de aftrekmogelijkheden. Daar moet volgens Balkenende nog verder op gestudeerd worden.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 08-06-2010