Schade DSB dreigt verder op te lopen

Het faillissement van DSB dreigt extra schade op te leveren voor de banken. Zij moeten waarschijnlijk nog voor tientallen miljoenen afschrijven op de kredieten die aan DSB Beheer zijn verstrekt.

\"Schade 

De schade komt boven op de euro 600 miljoen die banken verwachten te verliezen op DSB Bank. Zij hebben vorig jaar getroffen spaarders voor ruim euro 3 miljard gecompenseerd en verwachten daarvan slechts een deel terug te kunnen krijgen.

Nog 75 miljoen te vorderen
Uit een inventarisatie van deze krant blijkt dat van de euro 132 miljoen die externe banken als ABN Amro, Fortis en KBC medio vorig jaar aan DSB Beheer hadden geleend, acht maanden na de ondergang van Beheer grofweg euro 30 miljoen is teruggekomen. Verder heeft DSB Bank nog 75 miljoen te vorderen, maar daarvan heeft Beheer volgens de curatoren nog niets terug kunnen betalen. In DSB Beheer had Dirk Scheringa onder meer de voetbalclub AZ, het AZ-stadion en zijn kunstcollectie ondergebracht.

Uit gesprekken met betrokken partijen blijkt dat de verdere uitwinning van de onderpanden van de banken een \"langdurige en moeizame weg\" is. De kans dat de externe financiers de resterende euro 100 mln aan uitstaande kredieten nog volledig terugkrijgen, wordt als klein ingeschat. Een verlies van enkele tientallen miljoenen is waarschijnlijk.

AZ Stadion
Twee grote objecten (het AZ-stadion en het hoofdkantoor van DSB Bank) hebben samen euro 27 miljoen opgebracht. Verder zijn er nog enkele kleinere transacties gedaan.

Voor ABN Amro is van belang wat Scheringa\'s kunstcollectie gaat opbrengen. Die stond in de boeken voor euro 45 mln, maar zelf hield Scheringa er rekening mee dat een gedwongen verkoop euro 18 mln tot euro 27 mln zou opbrengen.

 

Bron: Z24