Let op! De hypotheekrente is wat aan het dalen. Pak snel uw voordeel!

FAQ: Meest gestelde vragen

Vragen over Hypotheek

  • Nu kiest u bij het sluiten van een hypotheek niet alleen voor een vorm van aflossen, maar ook voor de periode dat de hypotheekrente vast staat. Dit is heel belangrijk, want een aanzienlijke component van uw maandelijkse woonlast is natuurlijk de rente. De beste keuze is in dit geval afhankelijk van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Er zijn diverse mogelijkheden.

    Zo kan de rente worden aangepast aan de actuele rente-ontwikkelingen, of kan hij voor een bepaalde periode worden vastgezet. De rentevastperioden kunnen variëren van 1 tot 30 jaar.
    Hoe langer de periode die u afspreekt, hoe langer u zekerheid heeft over de hoogte van uw maandlast. Na afloop van de afgesproken rentevaste periode kunt u opnieuw kiezen voor een nieuwe rentevaste periode en een rentevorm.

  • NHG is bij nagenoeg alle hypotheek vormen mogelijk. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij graag naar onze uitleg bij NHG.

    > Meer over Hypotheek vormen
    > Meer over de Nationale Hypotheek Garantie

  • Als u een extra bedrag wilt storten bij een spaarhypotheek raden wij u aan eerst contact met ons op te nemen. Wij gaan dan voor u berekenen of het in uw individuele geval fiscaal aantrekkelijk is om een extra storting te doen.

    > Meer over de Spaarhypotheek

  • Als de looptijd van uw hypotheek is verstreken dan krijgt u automatisch bericht van desbetreffende geldverstrekker. U hoeft dus niets te doen. U krijgt de mogelijkheid uw hypotheek te verlengen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bij een aflossingsvrije hypotheek kan uw huidige hypotheek gewoon verlengd worden. Maar bij een hypotheek met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering eigen woning (KEW box I), wordt na 30 jaar altijd beëindigd en dient de verzekering tot uitkering te komen. Dit in verband met de fiscus. Graag adviseren wij u wat in uw geval het best zou zijn.

    > Meer over de aflossingsvrije hypotheek

  • De kosten die een hypotheek en het kopen van een huis met zich meebrengen.

    • Uw huidige financiële lasten.
    • De mogelijkheden aan hypotheek Vormen.
    • De verzekeringen.
    • Uw huidige gezinssamenstelling of dat u in de toekomst uw gezin wilt uitbreiden.
    • Enz.


    Kortom, talloze dingen waar u zich als klant of toekomstige klant van www.hypotheek-aanvragen.nl, niet druk over hoeft te maken. Wij zijn er voor u als hypotheek adviseur om u in uw individuele situatie te kunnen adviseren en te informeren.

  • Klik hier om meer te weten te komen over alle mogelijke hypotheekvormen

Huis kopen

  • Een eigen huis kopen is een belangrijke stap waar heel wat bij komt kijken. U zult niet alleen stuiten op allerlei nieuwe begrippen, zoals "kosten koper", "Nationale Hypotheek Garantie", en "voorlopig koopcontract" maar ook op allerlei andere vragen.

    Bijvoorbeeld hoeveel u kunt lenen en wat voor u de beste hypotheek is.

    Kortom, allemaal zaken waar u ongetwijfeld uitleg en hypotheek advies bij kunt gebruiken. Vandaar ook dat het verstandig is om - voor u tot de aankoop van uw leven overgaat - eerst met een adviseur te gaan praten over uw wensen en mogelijkheden.

  • Op het moment dat u met de verkoper van de woning overeenstemming heeft bereikt over de aankoop, wordt een koopovereenkomst of koopcontract opgemaakt. LET OP ! Sinds 1 september 2003 is de mondelinge overeenstemming niet meer rechtsgeldig. Er dient altijd een schriftelijke overeenkomst te worden opgesteld. Een voorlopig *koopcontract bij bestaande bouw en een koop/ aannemingsovereenkomst bij nieuwbouw. Na het ondertekenen van dit contract heeft de koper nog een wettelijk vast gelegde bedenktijd van drie dagen. De wettelijke bedenktijd geldt niet voor de verkoper!

    Men krijgt drie dagen bedenktijd vanaf de dag (00.00 uur) dat de koper de (ondertekende) koopakte heeft ontvangen (dient dus aangetekend te gebeuren). Bij het tellen van het juiste aantal dagen moet u rekening houden met de Algemene Termijnenwet. Dat wil zeggen dat minstens twee van deze drie dagen geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag mogen zijn. Dus als een koper op vrijdag het (door verkoper ondertekende) koopcontract ontvangt, telt het weekend voor 1 dag, maandag is de 2e dag en dan is dinsdag de derde en tevens de laatste dag om de koop te ontbinden.

    Uiteraard kunt u wel, indien van toepassing, na deze drie dagen bedenktijd, gebruik maken van de ontbindende voorwaarden i.v.m. financiering, mits deze voorwaarde is opgenomen in de koopakte en tevens de afzegging binnen de gestelde termijn valt.

    De drie dagen bedenktijd kan overigens in overleg met de verkopers verlengd worden!

  • De koopakte bevat in ieder geval:

    • Personalia; van koper en verkoper
    • Gegevens over de woning
    • Koopsom en waarborgsom
    • Bepalingen en Garanties
    • Ontbindende bepalingen
  • Wilt u weten wat in jouw geval de mogelijkheden zijn, neem dan een kijkje bij onze online rekenmodule huren naar kopen. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij berekenen graag voor jouw aan de hand van jouw bedrag aan maandelijkse huurkosten wat je kunt kopen en hypothecaire kunt lenen.

    > Huren naar kopen rekenmodule

    > Neem contact op met Hypotheek Aanvragen.nl

Overige vragen

  • Na het tekenen van het koopcontract heeft u een bepaalde periode de tijd om alle zaken, die onder de ontbindende voorwaarden zijn opgenomen te regelen. Als alles in orde is, staat niets de overdracht van het huis nog in de weg. Dit gebeurt bij de notaris. De notaris maakt een officiële leveringsakte en hypotheekakte op. Na ondertekening van de beide aktes en de inschrijving hiervan in het kadaster, bent u officieel eigenaar van het huis en/of de grond.

  • Wanneer de rente aftrekbaar is, kunt u de rente die u over uw hypotheek moet betalen aftrekken van uw belastbare inkomen.
    De belasting betaald dus deels mee aan uw eigen woning.

  • Waardebepaling van een woning door een makelaar, is vaak nodig voor het verkrijgen van een hypotheek of overbruggingsfinanciering. Bij een taxatie wordt zowel gekeken naar de woning zelf als naar de omgeving.

    In het taxatierapport wordt aan de hand van twee "soorten" bedragen een waarde toegekend aan het desbetreffende onderpand. De eerste is de executiewaarde; dat is de waarde bij een gedwongen verkoop. En de tweede is de vrije verkoop waarde. Dat is de waarde die de woning bij een (normale) verkoop zou moeten opbrengen. Aan de hand van een aantal criteria, die tevens in het taxatierapport worden opgeschreven, bepaalt de makelaar de waarden van de woning. Uiteindelijk gaat de geldverstrekker uit van de executiewaarde. Het maximale verstrekkingspercentage is vaak 125 % van de executiewaarde.

    > Meer over taxaties van woningen en commercieel onroerend goed