Let op! De hypotheekrente is wat aan het dalen. Pak snel uw voordeel!

Bijleenregeling

Als u of uw fiscale partner een eigen woning hebt verkocht, hebt u misschien te maken met de bijleenregeling. Hebt u een andere eigen woning gekocht en had uw oude woning overwaarde? Dan is uw (hypotheek)renteaftrek misschien beperkt door de bijleenregeling.

Als u uw eigen woning hebt verkocht en een andere woning hebt gekocht, kan dat gevolgen hebben voor uw (hypotheek)renteaftrek. Meestal is de schuld voor de oude woning lager dan de verkoopopbrengst: de woning heeft dan overwaarde. U mag alleen rente aftrekken over een lening voor het deel van de aankoopprijs van de nieuwe woning dat hoger is dan de overwaarde van de oude woning.

Voorbeeld:

De aankoopprijs van een nieuwe woning is € 200.000. De aankoopkosten (de overdrachtsbelasting en het honorarium van de notaris en de makelaar) zijn € 18.000. De totale kosten van de aankoop van de woning zijn dan € 218.000. De verkoopopbrengst van de oude woning is € 147.000. De eigenwoningschuld voor deze woning is op het moment van verkoop € 109.000. De overwaarde is dan € 38.000. De eigenwoningschuld voor de nieuwe woning is maximaal € 218.000 - € 38.000 = € 180.000. In dit voorbeeld hebt u nooit meer renteaftrek dan over € 180.000.

De bijleenregeling heeft alleen betrekking op woningen die onder de eigenwoningregeling vallen. Als u voor de eerste keer een woning kocht, leidt de bijleenregeling niet tot een beperking van uw aftrek.