Hypotheek voor tweede huis om te verhuren
Doordat de hypotheekrente in de afgelopen jaren naar beneden is gegaan en tegelijkertijd het woningaanbod is afgenomen, is het steeds interessanter om een hypotheek te nemen voor een tweede huis zodat jouw tweede huis kan aanschaffen en verhuren. De vraag naar betaalbare woonruimte wordt steeds hoger, hierdoor is het interessant als voldoende eigen vermogen hebt en een tweede hypotheek kan aanvragen om een tweede koopwoning aan te schaffen. Het verhuren kan een interessante investering zijn, zeker naarmate jij meer eigen vermogen hebt.
Hoger rendement dan spaarrekening
Indien jij eigen vermogen op de spaarrekening hebt staan geeft dit je een nihil rendement, daarnaast kan het zo zijn dat je rente moet betalen in plaats van dat jij dit krijgt. Door het aanschaffen van een tweede woning behaal jij een hoger rendement dan als het op jouw spaarrekening staat. De verhuur levert vaak meer op dan het bedrag dat je aan lasten kwijt bent. Overweeg je een tweede huis te kopen voor verhuur, dan krijg je maken met een aantal regels.
Financieringsmogelijkheden voor jouw tweede woning
Er zijn redenen genoeg om te investeren in een tweede huis. Waar je je tweede woning voor zult gebruiken is echter voor de geldverstrekker van belang. Het financieren van een tweede huis kan aan de hand van eigen geld, een extra hypotheek op de huidge woning of een (verhuur) hypotheek op de tweede woning.
- Overwaarde eigen woning - Hierbij neem je de overwaarde van je eigen woning op om zo meer financiele middelen te hebben voor de tweede woning
- Hypotheek op tweede huis - Hierbij neem je een hypotheek op de tweede woning.
- Wisselen van woning - Hierbij neem je een hypotheek op de tweede woning, maar ga je hier zelf wonen en verhuur je je eerste woning. Hier is echter nadrukkelijk toestemming van je huidige geldverstrekker voor nodig.
Verhuurwoning en de belasting
De Belastingdienst schaart je tweede woning onder je box 3-vermogen. De waarde van de woning dien je op te geven bij de belastingaangifte, maar de inkomsten van de verhuur niet (mits je geen andere diensten rond de verhuur aanbiedt).
In tegenstelling tot de hypotheekrente over je eerste huis, is de rente over je tweede hypotheek niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daarnaast krijg je ook te maken met de vermogensrendementsheffing, wanneer je vermogen in box 3 boven de heffingsvrije grens uitkomt. Over het bedrag dat boven deze grens uitkomt, betaal belasting over een spaardeel en een beleggingsdeel
Overige aspecten
- Als verhuurder krijg je te maken met een aantal wettelijke regels rond de verhuur van je tweede koopwoning. Een belangrijk aspect hierbij is vaststellen of de woning in de vrije huursector of sociale huursector zal vallen. Dit is afhankelijk van de liberalisatiegrens en het bijbehorende puntensysteem. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de WOZ-waarde, woonoppervlakte en aanwezige voorzieningen in de woning. Valt de woning onder de 143 punten dan wordt deze beschouwd als een sociale huurwoning waarbij de huurder huurprijsbescherming geniet, daarboven niet.
- Een ander belangrijk aspect is het huurcontract en het huurrecht waarmee de huurder beschermd wordt. Verhuur je de woning voor bepaalde tijd (maximaal 2 jaar, of 5 jaar bij kamerverhuur), dan gelden hier andere rechten en plichten dan bij ‘short stay’-verhuur of tussenhuur. Met name de verhuur aan expats begeven zich in grijs gebied.
- Soms hanteert de gemeente specifieke regels rond de verhuur van je tweede woning. Zo kan het zijn dat het verhuren van een tweede woning niet is toegestaan.
Financieel advies inwinnen
Wil je weten wat de meest verstandige keuze is om met jouw spaargeld dan wel overwaarde te doen? Wij helpen jou graag met het maken van een berekening om inzicht te krijgen in het rendement van jouw verhuurhypotheek op de tweede woning.